Succesvol door te draaien aan ‘geluks­knoppen’

Je hebt vast wel eens gehoord van het effect van werkplezier. Hoe gelukkige medewerkers veel vitaler en productiever zijn op de werkvloer. Ditzelfde concept heb ik door middel van de CHAP-methodiek ingezet voor topsporters Uriël Maarsen en Bram Meijer. Onlangs wonnen zij het NK Padel en stegen ze verder op de wereldranglijst. Toeval? Niet helemaal. Lees in mijn blog waarom ik dat denk. 

Steeds meer organisaties investeren in het geluk van hun medewerkers. De termen ‘werkgeluk’ en ‘werkplezier’ vliegen je om de oren. De functie ‘Happiness Officer’ is inmiddels zelfs een serieuze titel geworden van menige vacature tekst. Overdreven? Zeker niet. Uit onderzoek blijkt dat gelukkige mensen niet alleen blijer, maar ook productiever zijn dan mensen die struikelend door het leven gaan. Gelukkige mensen hebben een lager ziekteverzuim, minder kans op burn out, presteren beter en hebben meer concurrentiekracht.

Cambridge Happiness Profiler

Met deze visie in gedachten besloot ik het geluksniveau van 2 sportkampioenen, Bram Meijer en Uriël Maarsen te onderzoeken. Ik coachte  Padel-cracks Bram en Uriël verbeterden prestaties met mentale training | LinkedIn beide mannen al geruime tijd, en was op zoek naar een manier om de topsporters nóg succesvoller te maken. De Cambridge Happiness Profiler (CHAP) is tegenwoordig een vaste tool voor psychologen en coaches die werkzaam zijn via Cenzo en coaches via OEEC voor psychologische zorg, het netwerk waar ik als mentale coach ook bij aangesloten ben. CHAP bleek prima aan te sluiten bij het traject en de behoefte van Bram en Uriël. CHAP is een wetenschappelijk onderbouwde test, die resulteert in een persoonlijk Geluksrapport. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar is het allerminst.

Geluksrapport

Geluk werkt bij ieder mens anders, het is een heel persoonlijke emotie. Waar de ene persoon blij van wordt, laat een ander onverschillig. Pas als je weet wat bij jou een geluksgevoel triggert, heb je de sleutel in handen waarmee je je geluksniveau kunt verhogen of herpakken. De methode van het CHAP Happiness Institute brengt die persoonlijke triggers in beeld in een geluksrapport. Het toont die ‘geluksknoppen’, waaraan je zou kunnen draaien om jouw geluk, en dus ook je prestaties en concurrentiekracht, te verhogen. De droom van iedere topsporter, toch?!

Patrick van Hees

‘Geluksprofessor’ Patrick van Hees (bekend als Nederlands ’s populairste geluk expert en van zijn tv optredens bij Jinek e.d. is tevens Patrick en een bekende in de topsportbranche) ook hij was erg nieuwsgierig naar mijn aanpak, en wilde de CHAP-Test faciliteren. Bram en Uriël deden individueel de online CHAP-Test en ontvingen de bijbehorende rapportage. Zoals we al hoopten, kregen we hiermee belangrijke nieuwe inzichten waarmee we het coaching traject verder konden verdiepen.

DOM

Aan de hand van DOM, de drie bouwstenen van geluk (Doelen, Oplaadpunten en Mensen) en maar liefst 28 onderliggende geluk voorspellers werd duidelijk hoe het individuele geluk profiel van Bram en Uriël was opgebouwd. En, zoals gehoopt (we waren niet voor niets op zoek naar mogelijkheden om nog sterker te worden), ook waar nog verbeterpunten zaten.

Kracht van de omgeving

Zoals bij de meeste mensen het geval is, bleek de directe omgeving ook voor Bram en Uriël cruciaal te zijn. Juist de steun van sleutelfiguren in hun sociale- en sportcontext bepaalden voor een groot deel niet alleen het persoonlijke geluk, maar ook de sportprestaties van beide padespelers. Logischerwijs kwam ook naar voren, dat Bram en Uriël elkaar sterk beïnvloedden.

Kwetsbaarheid

De onderlinge samenwerking liep al goed; niet zo verwonderlijk voor een kampioensteam. Maar volgens de rapportage kon de samenwerking nóg beter worden, als zowel Bram als Uriël hun gevoelens meer zouden uitspreken. Beide spelers zijn van nature vooral prestatiegericht en niet zo gewend om zich naar elkaar toe kwetsbaar op te stellen. Door hun gevoelens en gedachten duidelijker met elkaar te delen, zou de onderlinge communicatie vloeiender worden en konden de mannen letterlijk en figuurlijk nog beter op elkaar ingespeeld raken.

Ander leiderschap

Kijk, daar hadden we direct een knop ontdekt waar wij gericht aan konden draaien. Ik ben met Bram en Uriël aan de slag gegaan. We maakten harde afspraken met elkaar over de vorm van leiderschap tijdens de Padel wedstrijden. Daarbij moest het uitgangspunt worden, dat beide sporters zich kwetsbaar durfden te gaan opstellen, zonder dat tegenstanders dat konden waarnemen. Dat was voor Bram en Uriël even schakelen. Maar wat eerst onwennig was, voelde meer en meer natuurlijk. Je zag de teamspirit bijna met de dag groeien.

NK Padel

Onlangs kon Uriël voor de vierde maal het NK Padel op zijn naam schrijven, en Bram voor de vijfde keer. Het zou hen geen recht doen om te beweren dat dit uitsluitend aan de CHAP-interventie te danken is geweest. Maar ik ben ervan overtuigd, dat dit wel heeft bijgedragen aan de groei van het padelduo. En, los van de uitmuntende sportprestaties: Bram en Uriël weten nu precies hoe hun persoonlijke geluk indicatoren invloed hebben op hun gemoedstoestand en kunnen er bewuster mee omgaan. Dat is misschien nog wel het meest belangrijke resultaat!

Nieuwsgierig naar jouw werk- of sportgeluk?

Ben je benieuwd wat jouw werk- of sportprestaties zou kunnen vergroten? En vooral: hoe je meer geluk zou kunnen bereiken? Ik ga hierover graag met je in gesprek. Naast CHAP heb ik nog verschillende andere methodieken in mijn gereedschapskist om jou nog beter te laten presteren. Neem gerust contact Contact – Baseline Sport & Talent Management (baseline-stm.nl) met mij op, of bel naar: 06-11035400.