Durf los te laten – en bereik meer!

Je kunt bij Baseline STM ook terecht voor individuele coaching. Lees in deze blog hoe een verrassende combinatie van NLP en Action Types Approach Annemarie heeft geholpen om de regie los te laten en haar medewerkers meer eigen regie te geven – en daarmee meer resultaat te bereiken.

Individuele coaching met een tennisbal:

Durf los te laten – en bereik meer!

Baseline STM is bekend van begeleiding in sport-, talent- en managementontwikkeling. Met de Action Types Approach (ATA) leren cliënten meer uit hun potentieel te halen en doelen te bereiken. Maar door de jaren heen kreeg ik zoveel vraag naar individuele coaching, dat ik mij ook daarin ben gaan verdiepen. Inmiddels ben ik opgeleid en gecertificeerd in Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en de systemische aanpak. Door deze benaderingen te combineren met de ATA ontstond bijna vanzelf een ‘zusje’ van Baseline STM: Y-Insights. Hier kun je voor individuele coaching terecht met de meest uiteenlopende vraagstukken.

De ambitieuze manager

Onlangs stapte Annemarie mijn praktijk binnen. Een vrouw van eind 30. Onberispelijk gekleed, modieus gekapt, netjes in de make-up. Je zag aan alles: hier staat een ambitieuze vrouw. Ze bleek inderdaad verschillende winkelfilialen te managen in de Randstad. Tot zover leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar Annemarie klopte niet voor niets bij mij aan.

De samenwerking tussen haar en haar medewerkers liep steeds stroever. Mensen haakten af en kozen voor een baan elders. Met verschillende medewerkers was de verhouding inmiddels zodanig verslechterd, dat mensen gingen verzuimen of zelfs met Annemarie in een arbeidsconflict waren beland. Dit kwam de resultaten van het bedrijf uiteraard niet ten goede.

Altijd regie

Vanuit rapportage van de arbodienst en  de feedback uit een medewerkers tevredenheidsonderzoek kreeg Annemarie aanwijzingen dat een groot deel van de problemen terug te voeren was op haar manier van leidinggeven. Medewerkers voelden zich door haar beknot in hun vrijheid en teveel onder druk gezet. Ze werden onzeker en voelden zich niet serieus genomen.

Een beetje wanhopig zat Annemarie tegenover me. Natuurlijk wilde ze een oplossing, maar ze wist niet hoe. Na wat doorvragen bleek ze zich van jongs af aan over-verantwoordelijk te hebben gevoeld. Ze was opgegroeid met het idee, dat het heel belangrijk was om altijd de regie te houden. Dat had haar veel gebracht: ze had immers een paar mooie vestigingen opgebouwd met een indrukwekkende klantenkring.

Maar Annemarie had nooit geleerd wanneer ze een stapje terug moest doen om ruimte te bieden aan anderen om het over te nemen. En om het zelf juist wat rustiger aan te doen. Annemarie was en blééf in control. Om juist daardoor de controle te verliezen.

Van je hoofd naar je gevoel

Ik besloot haar te coachen met een gecombineerde aanpak: met NLP kon ik Annemarie leren om haar persoonlijke effectiviteit te vergroten en haar communicatie zodanig te veranderen, dat ze haar doelen kon bereiken op een makkelijker én voor haar omgeving prettiger manier. Maar om die eerste stap te kunnen doen, was het nodig om de ATA-coaching in te zetten: door fysiek dingen te ervaren en te voelen, verwerf je inzichten, die je steeds weer kunt oproepen. Door niet alleen in je hoofd te blijven zitten, maar naar je gevoel te gaan is het echt makkelijker om ingesleten gewoontes te veranderen.

‘Zomaar’ een balletje slaan

Ik gaf Annemarie een tennisracket en een balletje. Ze kreeg de opdracht om het balletje zoveel mogelijk tegen een doel aan te slaan. Ze was absoluut geen tennisser, dus Annemarie keek me enigszins verward aan. Maar, gedreven als ze was, ging ze vol vuur aan de slag om de opdracht uit te voeren. Dat deed ze op een manier die precies aansloot bij haar manier van werken: met ontzettend veel energie en vastbesloten om alle controle te houden.

Ze raakte het doel echter geen enkele keer. Annemarie was zó gefixeerd op het houden van de regie, dat ze verkrampte en letterlijk en figuurlijk haar doel voorbijschoot. Ik gaf haar aanwijzingen om haar kracht anders te doseren, het meer los te laten en de bal de kans te geven om zijn eigen baan te kiezen. Dat had inderdaad effect. Door meer ontspannen te spelen, bleek het doel makkelijker én vaker geraakt te worden.

Doel bereikt

Eenmaal terug van het speelveld schoot Annemarie in de lach. Als intelligente vrouw legde ze zelf direct het verband tussen de tennisbal en haar medewerkers. Nu was het tijd voor de volgende stap. In een paar sessies kreeg Annemarie tools in handen om haar communicatie en managementstijl te verbeteren. Natuurlijk trapte ze soms nog in haar eigen valkuil; gewoontes die je jarenlang hebt gehanteerd leer je niet direct af. Maar alleen al door de woorden “bal en target” te noemen, was het makkelijk voor haar om weer even terug te schakelen naar haar leermoment.

Door ogenschijnlijk ‘gewoon een balletje te slaan’ heeft Annemarie zich een heel andere manier van leidinggeven eigen gemaakt. Haar medewerkers zijn zelf verantwoordelijk geworden voor hun eigen prestaties, en krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen. Natuurlijk verbeterden de sfeer en omzet van het bedrijf aanzienlijk. En Annemarie bloeide weer op, zowel zakelijk als privé!

Nieuwsgierig?

Mijn aanpak is misschien anders dan de gemiddelde coach; ik neem je graag mee naar buiten en zet je letterlijk en figuurlijk in beweging. Maar neem van mij aan dat dit werkt! Voor iedereen: of je nu sportief bent aangelegd of niet. Ben je benieuwd wat ik zou kunnen betekenen voor jou, of voor een van je medewerkers? Neem gerust contact met mij op!