Talent­­ontwikke­ling

Talent

Wat is talent eigenlijk? Over de definitie van talent is veel geschreven. In de Van Dale wordt talent beschreven als natuurlijke begaafdheid, aanleg. Er wordt dus uitgegaan van een aangeboren gave, de nature-benadering. Maar onder andere hedendaagse psychologen spreken steeds vaker over de invloed van bijvoorbeeld de omgeving, oefening, ontwikkeling en educatie op talent, de nurture-benadering.

Op basis van verschillende literatuur kan talent als volgt worden samengevat: ‘het samenvoegen van vermogen (nurture – educatie, training, ervaring, competenties, vaardigheden, aanpassingsvermogen, flexibiliteit en opvoedbaarheid), motivatie (engagement, tevredenheid, moraal, inzet, uitdagingen, welzijn, verandering), kansen (rol, doorgroeimogelijkheden, leerkansen, kansen op succes, kansen om uit te breiden, systeem van identificatie, assessmentsysteem, mentorschap) en de beïnvloeding van al deze elementen door nature (aangeboren elementen)’.

Een voorwaarde voor talent is het gelijktijdig voorkomen van vermogen, motivatie en kansen. Het vermogen zit in jezelf, de motivatie en kansen biedt Baseline STM jou.

Talentontwikkeling

Belangrijk om te weten is dat iedereen talenten heeft. Jij dus ook! Nog belangrijker: iedereen kan zijn of haar talenten ontwikkelen. Dat is wat Baseline STM doet. Jou helpen om het maximale uit jouw potentieel te halen. En als jij het maximale uit jouw potentieel haalt, betekent dat dat je doet wat je daadwerkelijk leuk vindt en dat je kan blijven ontwikkelen en groeien. Dát is talentontwikkeling.

Omdat iedereen talenten heeft, is talentontwikkeling ook voor iedereen geschikt. Het kan zijn dat je vastloopt op werkgebied of in je privéleven, dat je het gevoel hebt dat er meer in je zit dan er nu uitkomt of dat je als sporter een niveau hoger wilt komen. Maar het kan ook heel goed dat je tevreden bent, maar graag wilt weten hoe is het is om tóch verder te ontwikkelen.

Individuele aanpak

We leven in een afrekencultuur, een prestatiemaatschappij. We worden continu gedwongen om te presteren. Op school, werk, binnen (sport)verenigingen. Aan de andere kant is er weinig tot geen ruimte voor individuele ontwikkeling, door onder andere niet optimaal functionerende educatiesystemen. Maar als je niet als individu wordt benaderd en geschoold, krijg je nooit inzicht in jouw onbewuste voorkeuren. En juist die brengen aan het licht wat jouw talenten zijn, hoe je deze kunt ontwikkelen en hoe jij effectief kan leren. Voor talentontwikkeling is dus een individuele aanpak nodig.

Werkwijze Baseline STM

Met een op maat gemaakte aanpak achterhalen wij wat jouw talenten zijn en hoe je deze verder kan ontwikkelen. Omdat het een aanpak betreft die speciaal op jou en jouw vraag is afgestemd, kan ik vooraf niet zeggen hoe het traject eruitziet. Volgens de ActionTypes Approach profileer en analyseer ik jou door middel van gesprekken, observatie en door het testen van jouw motoriek. Aan de hand daarvan maak ik een plan van aanpak, gericht op jouw individuele talentontwikkeling.

Klaar voor de volgende stap? Neem contact op.