Padel-cracks Bram en Uriël verbeterden prestaties met mentale training

Iedere sporter traint keihard om de fysieke conditie te verbeteren. Niet iedereen denkt eraan dat ook mentale training wonderen kan doen voor je sportprestaties. Bram Meijer en Uriël Maarsen, Nederlands top-duo in padel, kregen coaching van Yorick de Lange en verstevigden hun synergie. Daardoor groeiden ze aanmerkelijk door in hun prestaties: ze zijn inmiddels 100 plaatsen gestegen in de wereldranglijst. In deze blog lees je meer over hun ervaringen.

 “We kwamen uit eigen bubbel en gingen écht samenwerken”

Het is algemeen bekend: om een succesvolle topsporter te worden is een puike fysieke conditie essentieel. De meeste sporters verslijten daarom hun hardloopschoenen met talloze kilometers en werken zich in het zweet met gewichten. Alles om steeds weer een beetje krachtiger te worden en een plek te veroveren op het erepodium. Toch valt er juist ook op mentaal gebied veel te winnen. Nederlands succesvolste padel-duo Uriël Maarsen en Bram Meijer (ook bekend als M&M) ontdekten wat mentale training voor hen kon betekenen.

Bram en Uriël sportten al ruim drie jaar samen, en met succes: ze stonden voor Nederland al bovenaan de ladder als padel-duo. Toch kregen de topsporters op een gegeven moment het gevoel dat ze stil bleven staan in hun prestaties. Ze konden er echter niet de vinger op leggen waar het aan lag. Dat was het moment waarop ze aanklopten bij Baseline STM.

Waarom Yorick?

Uriël: “Het was geen toeval dat we bij Yorick terecht zijn gekomen. Ik kende hem al een tijdje uit de tenniswereld en ben bij de KNLTB zelfs proefpersoon geweest toen hij startte met zijn ATA (ActionTypes Approach)-specialisatie. Ik wist dus wel dat hij iets voor ons zou kunnen betekenen.” Bram vult aan: “Ik kende Yorick nog niet, maar stond zeker open voor het idee van Uriël om hem in te schakelen. Ik heb wel eerder met coaches gewerkt, en was zeker geïnteresseerd in een nieuwe manier om onze prestaties te verbeteren. We wilden als duo groeien, maar wisten niet hoe.”

Beide mannen zijn blij met hun keuze voor Yorick. “Hij werkt anders dan andere coaches, omdat hij door zijn ervaring specifieker kan ingaan op de sport. Daardoor is zijn coaching heel doelgericht, en passend bij onze sport-ambities,” vertelt Bram. “Bovendien is Yorick een man met passie en ambitie. Dat maakt hem niet alleen een goede coach, maar ook een mooi mens.”

Uriël is ook enthousiast over Yoricks aanpak: “Hij oogt ontspannen en vriendelijk, maar is tegelijkertijd duidelijk. Als hij iets zegt, wéét je dat hij het meent en luister je ernaar. Die helderheid konden wij prima gebruiken!”

Vergroting van de synergie

Na een eerste intake en een karakter-onderzoek werd de doelstelling van de coaching al snel duidelijk: het vergroten van de synergie tussen Bram en Uriël. Al speelden ze al een paar jaar succesvol met elkaar, toch bleek de samenwerking tussen Bram en Uriël niet optimaal. Dat was niet zo vreemd, vertelt Uriël: “Toen Yorick onze individuele karakters in kaart bracht, schoot hij in de lach. Onze karakters bleken enorm te verschillen. We zijn echt tegenpolen. Eigenlijk vond Yorick het bijzonder knap dát Bram en ik al zolang samenwerkten.” Bram vult aan: “We hadden dat zelf nooit zo door gehad. We deden gewoon ieder ons eigen ding, in onze eigen bubbel, op onze eigen manier. Daarmee waren we natuurlijk wel al een eind gekomen, maar op een gegeven moment zit daar geen rek meer in.”

Na verschillende wedstrijd-observaties kwam Yorick met een plan. Samen met Bram en Uriël analyseerde en valideerde hij hun persoonlijke rituelen. Vervolgens werden de rituelen zowel op de baan als thuis getraind en uitgetest. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld de ’16-seconds cure’ van dr. Jim Loehr, Mindset van Jackie Reardon en Actiontypes werd duidelijk welke rituelen bij Bram en Uriël als individu zouden passen. Vervolgens werden deze individuele voorkeuren naast elkaar gelegd, om te zien hoe deze zich tot elkaar verhielden.

Rituelen veranderen

‘Als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je het resultaat dat je altijd al had’ is een bekend gezegde, dat ook op dit coachingstraject van toepassing was. Oftewel: er moesten keuzes worden gemaakt in de wijze waarop beide spelers in de wedstrijd zouden zitten en hoe ze samenwerkten. Deden ze dat niet, dan moesten ze genoegen nemen met een lagere plaats op de padel-ranglijst.

Maar, ook al was dat duidelijk, het is natuurlijk best spannend: gewoontes en rituelen loslaten waar je aan gewend bent en waar je toch al ver mee bent gekomen. Dat doe je niet door in één keer snel een knop om te zetten. Onder begeleiding van Yorick gingen de padelspelers stap voor stap experimenteren om te zien wat het gewenste resultaat zou kunnen opleveren. Zo leerden ze proefondervindelijk welke rituelen wel bij hen pasten en welke niet. Juist het feit dat ze elkaar al goed kenden en vertrouwden maakte dat ze zich open en kwetsbaar opstelden tijdens deze zoektocht.

Resultaat

Het coachingstraject besloeg enkele maanden, uiteraard hier en daar onderbroken door enkele toernooien (je bent topsporter of niet). Er werden telefoongesprekken gevoerd, online sessies gedaan en getraind op de baan. Gezamenlijk en individueel.

Het resultaat mag er zijn, vertelt Uriël: “We zijn inmiddels al 100 plaatsen opgeschoven op de wereldranglijst. Onze nieuwe aanpak werkt dus echt. Bram en ik werken veel meer als team, we hebben voor, tijdens en na de wedstrijd meer oog voor elkaar. Eigenlijk waren we vroeger tijdens een wedstrijd vooral met onszelf bezig, niet met de ander. Door de coaching hebben we veel meer inzicht gekregen in wat de ander nodig heeft. Ik weet nu wat Bram nodig heeft om stress te verminderen, en andersom.”

Van tegenpolen naar versterken

Bram: “We weten nu van elkaar hoe de ander in de wedstrijd zit. We zijn niet langer tegenpolen, maar blijken juist eigenschappen te hebben die elkaar kunnen versterken, als je het maar op de juiste manier aanpakt. Nu we elkaar beter hebben leren kennen, kunnen we elkaar meer in onze waarde laten. Dat geeft ons in belangrijke wedstrijden nét dat extra zetje dat wij nodig hadden.

Het doel van de coaching was gericht op het verbeteren van de sportprestaties. Toch geeft Bram aan dat het hem ook privé veel heeft gebracht: “Ik ben best hyper van mijzelf, ik stuiter van de energie. Yorick leerde mij om hier een juiste balans in te vinden, door mijn energie beter te verdelen. De coaching heeft daardoor ook een positieve invloed op mijn dagelijkse leven. Ik ben best ondernemend en heb veel ambitie. Ben ik bezig met een groot project, dan moet alles daarvoor wijken. Nu heb ik meer balans gevonden tussen mijn verschillende aandachtsgebieden. Zakelijk, in de sport, maar óók privé. Ik denk dat mijn vriendin daar ook blij mee is!”